Design interior in stil japonez

 

Stilul japonez a avut o mare influenta asupra trendurilor din designul interior din ultimii ani.   Un minimalism dus la extrem, acest stil are o serie de reguli ce trebuie aplicate daca doriti sa obtineti un design japonez. In primul rand, in cultura japoneza obtinerea echilibrului este foarte importanta, ceea ce s-a transmis si in spatiile interioare.

Interior in stil japonez.

Daca in cultura occidentala albul si negrul sunt considerate nonculori de, in Orient sunt culori importante. In general sunt folosite nuante neutre, deschise, iar negrul este folosit pentru a sublinia anumite zone si spatii. Chiar daca se introduce o culoare puternica, de obicei o culoare primara, este bine sa fie aplicate pe un singur obiect, ce devine centrul de interes al spatiului, si sa nu fie repetate in incapere.

Repetarea unui simbol de mai multe ori in aceeasi camera, de exemplu un stalp de bambus, un semn, o culoare etc, ii diminueaza puterea si mesajul pe care il transmite.

Pardoselile sunt adesea din bambus, iar mobilierul din lemn masiv, cu linii drepte si foarte simple. Pernele pufoase asezate direct pe podea, masutele de cafea joase, paravanele din hartie de orez si covoarele tatami creeaza un interior cu aer japonez.

Modul in care este asezat mobilierul este studiat inainte prin observarea traseelor de circulatie in incapere, urmarind in acelasi timp sa nu se incarce campul vizual cu mobilier masiv.

Liniile cat mai simple si mobilierul inchis, ce ascunde diferitele obiecte, sunt caracteristice acestui stil. Sunt preferate mobilierul multifunctional si spatiile aerisite, iar introducerea naturii in interior, prin flori si plante decorative, aduce calmul si linistea designului japonez.