Corpuri de iluminat in locuinta

Personalitatea unei incaperi poate fi creata de iluminat. O iluminare corecta poate evidentia culorile si texturile, poate camufla un colt intunecat, poate creea poate creea o anumita atmosfera sau impresia de inaltime intr-o camera .
Corpurile de iluminat se pot gasi in nenumarate forme si culori, stiluri si cu diverse functii. Exista mai multe nivele de dispunere a luminilor:  luminile ambientale, luminile cu functiuni clare si cele ce creeaza accente sau efecte speciale.

Iluminarea ambientala

Lumina ambientala poate fi data de un corp de iluminat suspendat, sau  poate fi obtinuta si din lumini indirecte reflectate de spoturi directionate pe pereti sau tavan. Aceasta este de baza in orice incapere, asigurand suficienta lumina in camera pentru desfasurarea in conditii normale a tuturor activitatilor.

Lumini cu functiuni specifice

Intai stabiliti locurile unde veti desfasura anumite activitati ce necesita o lumina mai buna, locul de citit, de scris, de joaca etc. Luminile cu functiuni specifice sunt disponibile intr-o gama foarte variata de stiluri si au avantajul ca pot fi usor mutate dintr-un loc in altul, de schimbat in cazul in care nu se mai potrivesc cu restul designului interior. Aceste lumini pot fi fie veioze sau lampi de birou, fie aplice sau lampi cu picior inalt, de podea.

Lumini decorative

In general, acest tip de lumini sunt folosite pentru a creea ambientul camerei. Ele pot creea anumite atmosfere sau pot atrage atentia asupra unui anumit obiect decorativ. Fie ca sunt sub forma de lumanari sau ca sunt incorporate in mobilier, aceste accente de lumini intregesc designul unei incaperi.

-    Holuri, scari : aveti grija sa alegeti corpurile de iluminat in proportiile si la scara potrivita pentru spatiul dat. Alegeti obiecte ce se potrivesc din punct de vedere al designului daca sunt vizibile din alta incapere.
-    Dormitor :  lumina discreta si calda creeaza un efect calmant si relaxant, pe cand intensitatea poate sa afecteze atmosfera spatiului, facand-o mai rece sau mai confortabila, mai sobra sau mai jucausa. In ceea ce priveste dormitorul, fiecare trebuie sa-si gaseasca stilul potrivit.
-    Living: pe langa corpurile ce dau lumina generala, care sunt adesea suspendate, mai pot fi folosite si luminile ascunse sau lampile de podea sau de masa. Acestea din urma sunt chiar elementele ce dau viata si personalitate spatiului, putand fi adevarate obiecte de arta.
-    Dining: cand vine vorba de zona de luat masa, pentru a lumina corespunzator spatiul dar si pentru a creea o lumina placuta si intima putem plasa un corp de iluminat deasupra mesei. Ca reguli generale, diametrul unui pendant trebuie sa fie cu 15-25 cm mai mic decat marginile mesei, la o inaltime de 50 cm deasupra ei.

Sursa: www.trendir.com

-    Bucatarie: adesea se foloseste lumina rece, de neon. Aceasta creeaza o atmosfera neprimitoare si sobra. Pentru a avea o lumina placuta in momentul in care se gateste, se poate utiliza o lumina centrala, completata de lumini montate sub corpurile suspendate.
-    Baie: este indicat ca, pentru a beneficia de lumina suficienta, corpul suspendat sa fie montat in zona chiuvetei, acolo unde este oglinda. Sau sa fie folosite diversele tipuri de oglinzi ce au montate in lateralele lor spoturi sau sunt echipate cu neoane incorporate.