Design mediteranean

Stilul mediteranean este specific tarilor din sudul Europei, de pe coasta marii Mediterane si se caracterizeaza prin culori vii, prospetime, si naturalete.  Acest stil se regaseste in special in sudul Frantei, al Spaniei si Italia, regiuni bine cunoscute pentru apa lor turcoaz, ce se reflecta in designul interior.

 

Bucatarie amenajata in stil mediteranean

In acest tip de design se regasesc in special culori vibrante, majoritatea fiind nuante de pamant. Ocrul, oranjul si rosul se regasesc in apusuri, in timp ce culori precum violet, lila sau galben pai trimit la campurile de flori de pe coasta.

Anumite finisaje si obiecte folosite in amenajare pot reprezenta accente de culoare. O idee interesanta ar fi folosirea mozaicului, fiind un element specific acestor regiuni. In nuante rosii sau portocalii, cu siguranta poate pune in valoare o anumita zona a locuintei.

Texturile stilului mediteranean sunt inspirate din mediul inconjurator. Peretii sunt adesea doar tencuiti, iar pardoselile sunt din ceramica. Acest stil de design interior urmareste starea naturala a finisajelor, nu cauta perfectiunea finisajelor. Grinzile aparente si dusumelele au un aer antichizat, iar mobilierul este adesea construit din lemn masiv. Piesele de mobilier au un aspect rustic si ornate cu elemente din fier si stilca. Ceramica pictata si mozaicul sunt adesea folosite in decoratiunile interioare, fie ca este vorba de o oglinda cu rama din mosaic, sau o masa ornata cu ceramica pictata.

Ceramica pictata

Daca doriti sa decorati locuinta in stil mediteranean, tineti cont ca trebuie sa creati o atmosfera relaxata, placuta. Acest stil nu necesta o investitie mare financiara, ci poate fi redat prin anumite simboluri si elemente specifice.
In bucatarie, de exemplu, puteti introduce mozaicul colorat si ceramica pictata, sau puteti amenaja etajere pentru condimente ornate in culorile specifice. In living aveti nevoie de canapele joase, confortabile, de elemente din lemn masiv, antichizat, si de cateva pernute decorative in tesaturi naturale.

Pentru a realiza un design mediteranean incercati sa renuntati la materiale sintetice si mobilierul modern- minimalist si indreptati-va spre materialele si texturile ce se gasesc in natura.